Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα


Εικόνα του Καπαμπλάνκα

Ο Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας στις 19 Νοεμβρίου, 1888. Έμαθε να παίζει σκάκι στην ηλικία των τεσσάρων παρακολουθώντας τα παιχνίδια του πατέρα του, η άνοδός του στην κορυφή του αθλήματος ήταν γρήγορη. Όταν ήταν δώδεκα χρονών νίκησε την κουβανό πρωταθλητή Juan Corzo σε ανεπίσημο αγώνα. Κέρδισε έπειτα άλλον ένα αγώνα εναντίον ενός από τους πιο διάσημους παίκτες στον κόσμο, τον Αμερικανό Φρανκ Τζέιμς Μάρσαλ. Τελικά στο μεγάλο τουρνουά του Σαν Σεμπαστιάν το 1911, Capabalnca έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο, την πρώτη θέση μπροστά από τον Carl Schlechter και Akiba Rubinstein. Πολλοί από τον σκακιστικό χώρο τον θεωρούσαν ως λογική συνέχεια τη κατάκτηση του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του οαγκόσμιου πρωταθλητή Lasker. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Πόλεμος καθυστερήσει έναν αγώνα Lasker-Καπαμπλάνκα. αλλά το 1921 οι δύο συναντήθηκαν τελικά στην Αβάνα όπου ο Capablanca κέρδισε τον τίτλο χωρίς να χάσει ούτε ένα παιχνίδι.


Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωταθλητής, που διήρκεσε μέχρι το 1927, o Καπαμπλάνκα συμμετείχε σε τέσσερις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Πήρε δύο πρώτα βραβεία, ένα δευτερόλεπτο, και μια τρίτη θέση από τις τέσσερις εκδηλώσεις. Διάσημος για τη τεχνική του, ιδιαίτερα στο φινάλε, σύντομα κέρδισε τη φήμη ότι είναι τα πάντα εκτός από ανίκητος. Όταν έχασε από τον Richard Reti στη Νέα Υόρκη στο τουρνουά του 1924, ήταν η πρώτη ήττα του μετά από 8 χρόνια.


Το 1927, Καπαμπλάνκα έχασε τον τίτλο του στον Αλέξανδρο Αλιέχιν σε έναν κουραστικό αγώνα. Παρά τις νίκες σε αρκετά ακόμα διεθνή τουρνουά στα χρόνια, δεν του δώθηκε ποτέ η ευκαιρία για ένα μάτς-ρεβάνς.