Γκάρι Κασπάροβ


Εικόνα του Κασπάροβ

Σε ηλικία έξι ετών, ο αρμενικής καυαγωγής νεαρός Garri Weinstein έμαθε να παίζει σκάκι παρακολουθώντας τους γονείς του να λύνουν σκακιστικούς γρίφους στην εφημερίδα. Σύντομα έγινε φανερό το απέραντο φυσικόταλέντο του και στάλθηκε να σπουδάσει σκάκι στη σοβιετική σχολή Mikhail Botvinnik. Μετά τον θάνατοτου πατέρα του, το παιδί θαύμα υοθέτησε το όνομα Γκάρι Κασπάροβ που είχε ρωσική ηχό.


Ο Kασπάροβ κέρδισε το Σοβιετικό πρωτάθλημα νέων που έγινε στη Τιφλίδα το 1976. Τα επόμενα χρόνια το ταλέντο του αναδείχθηκε σε παγκόσμιας κάσης. Το 1980 έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων, ενώ ίδια χρονιά κέρδισε τον τίτλο του grandmaster. Κέρδισε το Moscow Interzonal to 1982 και προκρίθηκε για να λάβει μέρος στους αγώνες διακδικητών, όπου και κέρδισε τους Alexander Beliavsky, Viktor Korchnoi και Vasily Smyslov. Πράγμα που του έδωσε το δικαίωμα να παίξει για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, που τότε ήταν ο Anatoly Karpov. Ο Garry Kasparov τελικά αναδείχτηκε νικητής το 1985, και έγινε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην ηλικία των 22.


Ο Κασπάροβ υπερασπίστηκε επιτυχώς τον τίτλο του FIDE κατά για πολλά χρόνια μέχρι που τονέχασε από τον πρώην μαθητή του Βλαντιμίρ Κράμνικ το 2000. Στις 10 Μάρτη του 2005, αμέσως μετά τη νίκη του ένατου τουρνουά του Λινάρες, Γκάρι Κασπάροβ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό σκάκι. Ο κασπάροβ είχε τριάντα χρόνια ενεργής σκακιστικής δράσης και βρισκόταν επί είκοσι χρόνια στην κορυφή της λίστας αξιολόγησης των elo.